Kent og Alexander lokker med god kaffe og kager fra den nye foodtruck. Foto: Jan Jeppesen.
På turen ud mod Amagers sydligste spids er et nyt fællesskab dukket op til overfladen. Her på København Surfcenter dyrker mænd og kvinder i alle aldre kite- og windsurfing på et af Danmarks bedste spotsteder.
Vi befinder os på Sydvestpynten for enden af Kalvebodvej- tæt på Amagers sydligste punkt Aflandshage. Her er placeret et stort fladt vandområde, hvor der ikke er meget mere end halvanden meter dybt. Det gør området ideelt for kitesurfere og windsurfere. Det ser man på gode sommerdage, hvor der kan være op til 300 kites på vandet, når vinden kommer ind fra en sydlig til nordvestlig retning.
Det er torsdag eftermiddag. Der er allerede fyldt godt op på parkeringspladsen. For de fleste surfere ankommer i bil, mens enkelte har taget bus 33 fra Ørestad til Kongelundslejren på Kalvebodvej.
Fra Kalvebodvej er det muligt at slå et smut ind til Kitekollektivet og Kitesport. Her kan man både slappe af i liggestolene, købe kolde og varme drikke, kager og sandwich i Foodtrucken, eller gå jagt i butikken for at finde det helt rigtige udstyr til både begyndere og øvede.
Kent og Alexander foran foodtrucken. Foto: Jan Jeppesen.
En ny attraktion
Alexander Wasi var med til at starte Kitekollektivet.
Det var på en af de mange køreture til Sydvestpynten, at Alexander og en kammerat fik idéen til kollektivet og hvordan man kunne skabe de bedste rammer for kitesurfere, så det kunne blive til mere end ‘bare en tur på vandet’ i hverdagens tumult.
Sidste år stod Alexander alene med Kitekollektivet, men har i dag slået pjalterne sammen med Kent Ellegaard, der ejer og driver Kitesport-butikken i bygningen. Kombination af undervisning, salg af udstyr og socialt fællesskab skal forvandle hele området til en ny attraktion for både amagerkanere og københavnere.
– Der mangler noget herude. Derfor vil vi gerne skabe vores helt eget miljø for både kitesurfere og vandentusiaster, men også for de mange mennesker, der går på Amarminoen. Foodtrucken er placeret tæt på vandreruten, hvor folk går fra DR-Byen og ud til Dragør eller omvendt. Nu kan de så droppe ind og få lidt vådt og tørt inden turen fortsætter, fortæller Alexander, der er selvstændig tømmer.
– Vi har heldigvis en masse gode instruktører og et team som løfter undervisningen eller står her i trucken, når jeg skal passe mit fuldtidsarbejde. Trucken har åbent mandag og torsdag samt i weekenden, mens undervisningen foregår dagligt. Jeg har en stor passion for det her, så jeg kan passe begge dele, understreger han.
På en hverdag kommer der ofte 50-100 surfere, mens antallet er stigende i sommerferieperioden. I weekenden kan tallet hurtigt snige sig op til 300 surfere.
– Kitesurfing er en hastigt voksende sport. Og Sydvestpynten er en stor attraktion på grund af det lave vand. Du har vand op til knæet og hoften. Vi har samtidig den største kiteskole i Danmark, fordi vi også dyrker det sociale fællesskab, siger Alexander.
Louise Suder og Mie Jørgensen tager en slapper fra Amarminoen. De er på vej mod DR-Byen. Foto: Jan Jeppesen.
Guldvinderen Kent
Manden bag Kitesport-butikken er 42-årige Kent Ellegaard. Han er tidligere dansk mester i kitesurfing og vandt sølv ved det seneste DM.
– Jeg konkurrerer jo mod alle de unge drenge, griner han.
– Sydvestpynten har et af landets mest benyttede begynderspots, og vi så under coronatiden, at flere og flere ville ud i den friske luft og prøve kræfter med sporten. Det var på det tidspunkt, at det hele eksploderede. Udstyret er med tiden blevet meget nemmere og mere trygt, og det har også fået mange til at kaste sig ud i sporten, forklarer Kent.
Kitesurfing kan dyrkes af alle. Der er kitesurfere på otte år og 88 år.
– Ja, den ældste vi har haft herude var Poul på 88 år. For et par år siden var han en dag ude at surfe, men faldt om med et ildebefindende, da han kom ind. Vi har nu lagt en mindesten ved søen til minde om ham. Jeg er sikker på, at han ikke kunne ønske sig at få fred et bedre sted, siger Kent, der også har et fuldtidsarbejde ved siden af.
– Jo, der er lidt småtravlt, og jeg skal også var far om en uge, indskyder han.
Alexander og Kent vil gerne gøre området så attraktivt som muligt – også for børnefamilierne. Derfor er der mulighed for at spille klassiske havespil ved Foodtrucken.
– Det er jo mest kendt som området med det gamle asylcenter, men nu giver vi det ligesom et nyt, friskt liv. Og vi er blevet taget godt imod af både Naturstyrelsen og beboerne rundt omkring, forklarer Kent.
Foto: Jan Jeppesen.
Foto: Jan Jeppesen.
Foto: Jan Jeppesen.
Foto: Jan Jeppesen.
Foto: Jan Jeppesen.
Foto: Jan Jeppesen.
Surfcentret på Sydvestpynten
I området er placeret butik og café. Der er udendørsleg til familien som volleyball, kongespil, stigegolf og balanceboard. Her undervises i kite- og windsurfing. Der er mulighed for at firmaevents, polerabend og fødselsdage. I butikken er udlejning og reparation af udstyr. Der også åbnet en sauna, og der er planer om at etablere et vildmarksbad.
Hos Kitekollektivet er alle instruktørere certificerede, hvilket betyder, at de har taget en kitesurf-instruktøruddannelse hos Dansk Sejlunion. Instruktørerne kan undervise begyndere og let øvede efter den nationale standard ‘DS Kitekurser’.