Stand Up Paddle boarding (SUP) – Alt du skal vide

Læs dette blogindlæg, hvor vi har samlet alt om vandsporten stand up paddle boarding (SUP)!

Hvad enten du er en garvet entusiast eller en nybegynder vil du finde masser af værdifulde tips og tricks i denne guide.

Vi kommer ind på alt fra forskellen mellem SUP boards og paddleboards, til hvordan du balancerer og padler effektivt, samt sikkerhedsregler og anbefalinger.

Lad os komme i gang!

SUP på Feddet

Hvad er forskellen på et SUP board og et paddleboard?

Et SUP board og et paddleboard er det samme. Der findes dog forskellige typer af boards, som det er godt at kende forskellen på, hvis du skal ud og købe et SUP board selv.

– Allround board

Det perfekte board til begyndere, hvor størrelsen giver stabilitet, når du er på vandet og kan bruges på bade fladt vand og ved små bølger. 

– Touring board

Dette board har en spidsere næse end allround boardet, som gør, at det kan skære bedre gennem vandet. Det er bedst at bruge dette board på fladt vand.

– Surf board

Surf boardet er mindre i størrelsen og bevæger sig derfor hurtigere i vandet. Det kan derfor være sværere at benytte denne type board som begynder. 

 

– Race board

Denne type board er langt og med en spids næse, hvilket gør at man kan få meget fart I boardet. Det kan dog være svært at manøvre dette board som begynder. 

 

Er det svært at stå på SUP?

Stand Up Paddle (SUP) er en alsidig sport, der henvender sig til alle. Det er en sport, der både er hurtig og nem at lære og som paddle board nybegynder er du med disse tricks endnu hurtigere ude i vandet. 

Kom i gang med vores Stand Up Paddle kurser 

Sådan kommer du op at stå på boardet

Det kan godt kræve et par forsøg, når man skal op på sit paddleboard første gang, fordi det kan være vanskeligt at finde balancen. En tommelfingerregel er altid at huske at se fremad – det hjælper nemlig både med at finde og holde balancen.

Når du skal op på dit paddleboard, skal du først bære det ud i vandet med det centrale bærehåndtag for at søsætte det. Herefter skal du op på boardet. Det gør du ved først at anbringe paddlen på boardet, dernæst går på knæ på midten af boardet for til sidst at rejse dig langsomt på hug en fod ad gangen. Du står korrekt, når dine fødder er med en skulderbreddes afstand til højre og til venstre for bærehåndtaget. Rejs dig herefter lidt mere op, så dine knæ kun er en smule bøjede. Du skal dog være sikker på, at din ryg hele tiden er lige. Dine tæer og dit blik skal pege fremad for at holde balancen bedst muligt.

Sådan holder du paddlen

Når du holder en paddle, skal du være sikker på, at bladets vinkel viser væk fra dig. Du skal holde på håndtaget i toppen med den ene hånd og i bunden af paddlen med den anden. Hvis paddlen holdes over hovedet, skal albuernes bøjning vinkles 90 grader. Når du skifter side, roterer du hændernes placering.

Regler og sikkerhed for Stand Up Paddle Boarding

Hvornår blæser det for meget til SUP?

Det er allerbedst at ude på paddleboard, hvis det ikke blæser, men det er det er også fint, hvis der er svag til let vind. Når det begynder at blæse cirka 5-6 m/sek., bliver det meget hårdt at padle mod vinden eller med vinden ind fra siden. Derfor skal du som begynder altid overveje, om vejr og vind er velegnet til at tage på vandet.

Er det lovpligtigt at have redningsvest på ved SUP?

Stand Up Paddle (SUP) boards blev i 2017 omfattet af bekendtgørelsen om redningsveste i mindre fartøjer. Du kan læse mere om lovteksten.  

Det betyder, at det er et lovkrav at medbringe en rednings- eller svømmevest på dit SUP board og at du kan straffes med bøde ved overtrædelse. Vær dog opmærksom på, at det i Københavns Havn er lovpligtigt, at du har rednings- eller svømmevesten på fra 1. oktober til 1. Maj (link: https://byoghavn.dk/havnen/kajak-sup-robaade/)

Vi anbefaler, at du altid bære din svømmevest på kroppen, da den ingen nytte har, såfremt den blot ligger fastspændt til dit board.

Hvilket tøj er godt at have på til SUP?

Klæd dig efter årstiden og vejret. Det er fornuftigt at tage en våddragt på, når du skal ud og SUP’e. På de meget varme sommerdage kan du dog nøjes med lycra/badetøj. 

Se oversigten herunder ift. anbefalet påklædning:

kitekollektivet Sup intro kursus

Hvad koster et godt paddleboard?
Du kan få et godt allround begynder SUP board (inkl tilbehør) til 3000-5000 kr. 

Hvor lang tid tager det at puste SUP op?
Det tager ca. omkring 5 – 10 minutter at pumpte de fleste SUP boards helt op.

Hvor mange bar skal der kommes i et paddleboard?
Du skal altid pumpe dit paddleboard til 1 bar/15 psi

Kan jeg opleve Stand up Paddle bording i København?
Ja det kan du da. Besøg Kitekollektivet hos København surfcenter på amager og så skal vi nok hjælpe dig godt på vej. 
Book dit Paddle bording kursus her på dette link 

 

Hvor kan man prøve Stand Up Paddle boarding i København?

Du kan booke et SUP kursus hos Kitekollektivet, hvor du lærer at balancere på boardet, at paddle mod strømmen, vende, mm. 

Book dit Paddle bording kursus her på dette link 

Kitekollektivet Stand up paddle boarding sup med venner
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email